Pertevniyal Lisesi, Sultan II. Mahmud’un (saltanatı 1808 - 1839) eşi ve Sultan Abdülaziz’in (saltanatı 1861 - 1876) annesi Pertevniyal Valide Sultan (1810 - 1883) tarafından yaptırılmış olup 6 Nisan 1872 tarihinde Mahmudiye Rüştiyesi olarak eğitim-öğretime başlamıştır. Bakanlar Kurulu kararı ile okulun adı 1930 yılında Pertevniyal Lisesi olarak değiştirilmiştir.
Pertevniyal Valide Sultan Külliyesi içerisindeki cami, okul, kütüphane, türbe ve diğer eserler Pertevniyal Valide Sultan, Şehzadeler, Sultanlar, Sadrazam, Divan-ı Hümayun (Bakanlar Kurulu üyeleri) Serasker (Genelkurmay Başkanı), diğer üst düzey yetkililer, askerler ve halkın katılımıyla 5 Nisan 1872 tarihinde büyük bir törenle açılmıştır. Sultan Abdülaziz ve annesi Pertevniyal Valide Sultan’ın her açıdan desteklediği okul, 1872 yılından beri kaliteli eğitimi ile ön plana çıkmıştır.
Pertevniyal Valide Sultan Dünya Projesi, okulun kuruluşunun 150.yılında Malazgirt Zaferi'nin 951. ve Büyük Taaruz'un 100. yılına denk gelen 26 Ağustos 2022 tarihinde başlamıştır. Proje, Osmanlı Devleti ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşuna giden Kurtuluş Savaşı döneminde vatan toprağını çiğnetmemek adına mücadele eden, şehit ve gazi olan ecdadımızın hatıralarını en güzel bir şekilde öğrencilerimize aktarmayı içermektedir. Balkan Muharebeleri, Çanakkale Muharebeleri, l. Dünya Savaşı'ndaki çeşitli cepheler ve Kurtuluş Savaşı projede önemli bir yer tutmaktadır.
Ayrıca proje, dünya barışına katkı sunmayı, yurtdışındaki Osmanlı eserlerini ziyaret etmeyi, Pertevniyal Lisemizin ve Türkiyemizin tanıtımına en güzel bir şekilde destek verip milletler arasında “Dostluk ve Gönül Köprüsü” kurmayı da kapsamaktadır.
Bahsi geçen hedefler doğrultusunda, Milli Eğitim Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle Avrupa ve Türk Dünyası’ndan liselerle eğitim, tarih, dil ve kültür içerikli kardeş okul anlaşmaları imzalamak istiyoruz.
Vatanlarından çok uzakta şehit olan on binlerce Türk askeri için 34 ülkede 80’nin üzerinde Türk Şehitliği yapılmıştır. Yabancı okullarla imzalanan anlaşmaların maddelerinden biri de her iki ülkenin öğrencilerinin hayatını kaybeden askerler hatırasına anma programları sunmasıdır.
PROJENİN 11 HEDEFİ
1. Dostluğu geliştirmek, karşılıklı anlayışı ve kültürel farkındalığı desteklemek amacıyla dünya genelindeki liselerle kardeş okul anlaşmaları imzalamak.
2. 1.Dünya Savaşı ile diğer savaşlara dahil olan Türkiye ve diğer ülkelerin hayatını kaybeden askerlerini kardeş okullarla ortak programlar düzenleyerek anmak.
3. Türk ve yabancı kültürlerin tanıtılmasına yönelik ortak kültür programları düzenlemek.
4. Türkiye ve dünyanın diğer ülkeleri arasındaki karşılıklı ilişkileri, diplomatik misyonların desteğiyle zenginleştirmek.
5. Türk Dünyası ülkelerinde (Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Macaristan ve Türkmenistan) birlik, beraberlik ve dayanışma bilincine sahip bir nesil yetiştirmek amacıyla, öğrenci değişimi ve eğitim konularında ortak projeler yapmak.
6. Osmanlı Devleti ve Kurtuluş Savaşı döneminde şehit ve gazi olan ecdadımızın anılarını öğrencilerimize en iyi şekilde aktarmak.
7. Dünyanın çeşitli ülkelerinde yer alan Türk Şehitliklerini ziyaret ederek şehitlerimizi anmak.
8. Türkiye ve diğer ülkelerin Çanakkale Savaşı'nda hayatını kaybeden askerlerinin Gelibolu'daki ebedi istirahatgahlarını kardeş okullardan öğrencilerle birlikte ziyaret etmek.
9. Kurtuluş Savaşımıza liderlik eden ve Türkiye Cumhuriyetimizin temellerini atan Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün başarılarını öğrencilerimize anlatmak.
10. Fatih Sultan Mehmet ve Kanuni Sultan Süleyman'ın eserleri ile Sultan Abdülaziz ve diğer padişahların bestelerini yurt içi ve yurt dışında icra etmek.
11. Sultan Abdülaziz'in 1867 yılındaki Avrupa seyahatinde İngiltere, Fransa, Almanya, Avusturya, Belçika ve Macaristan'ı ziyaretinden dolayı bu ülkelerde Fatih Sultan Mehmet ve Kanuni Sultan Süleyman'ın eserleri ile Sultan Abdülaziz'in bestelerini icra etmek
PROJEDE YER ALAN ÜLKELER HAKKINDA KISA BİLGİLER
1. Türk Şehitliklerimizin bulunduğu ülkeler: Çekya, Macaristan, Avusturya, Polonya, Romanya, Slovakya, İngiltere, Karadağ, Azerbaycan ve Bosna-Hersek
2. Türk Devletleri Teşkilatına dahil ülkeler: Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Macaristan, Özbekistan ve Türkmenistan
3. Sultan Abdülaziz’in Avrupa seyahatinde ziyaret ettiği ülkeler: Fransa, İngiltere, Almanya, Belçika, Avusturya ve Macaristan
4. Çanakkale Cephesi’nde yer alan Avustralya ve Yeni Zelanda: Avustralya, Yeni Zelanda ve Türkiye arasında Çanakkale Cephesi’nde hayatını kaybeden askerler hatırasına güzel ve anlamlı bir dostluk oluşmuştur.
PERTEVNİYAL VALİDE SULTAN MÜZİK EKİBİNİN ANMA KONSERLERİ SUNMASI – SULTAN ABDÜLAZİZ’İN AVRUPA SEYAHATİ
Pertevniyal Lisesi’nin hamisi Sultan Abdülaziz’in 1867 yılında gerçekleştirdiği 47 günlük Avrupa seyahati tüm Osmanlı tarihi içinde mühim bir hadisedir. Osmanlı padişahlarının savaş dışı Avrupa’ya yaptıkları ilk seyahatinde Sultan, İngiltere, Fransa, Belçika, Prusya (Almanya), Avusturya ve Macaristan’a ziyaretlerde bulunmuştur.
Fransa İmparatoru III. Napolyon, tarafından “Uluslararası Paris Sergisi’nin” açılışına davet edilen Sultan Abdülaziz bu daveti kabul etmiş, bunun üzerine İngiltere Kraliçesi Victoria da padişahı Londra’ya davet etmiştir.
Bu davetin de kabul edilmesinin ardından, Sultan Abdülaziz, 21 Haziran 1867’de Avrupa seyahatine çıkmış ve Fransa İmparatoru III. Napolyon ile Paris’te, İngiltere Kraliçesi Victoria ile Londra’da, Belçika Kralı II.Leopold ile Brüksel’de Prusya Kralı I.Wilhelm ile Koblenz’de, Avusturya-Macaristan İmparatoru Franz-Joseph ile Viyana’da ve Macar üst düzey devlet yetkilileri ile Budapeşte’de görüşüp 7 Ağustos 1867’de İstanbul’a dönmüştür.
Pertevniyal Lisesi’nin kurulmasına vesile olan Pertevniyal Valide Sultan ve Sultan Abdülaziz’e vefa göstergesi ve hatıralarını yaşatmak için Sultan Abdülaziz’in ve diğer Osmanlı Sultanlarının müzisyen yönünü de tanıtacağız.
Osmanlı Devleti’nde toplamda 36 Sultan tahta geçmiş olup, Sultan Abdülaziz’in de dahil olduğu 8’i bestekardır. Sultan Abdülaziz, hem Türk Musikisi hem de Batı Müziği normlarında eserler vermiş olup, klasik batı müziği besteleyen ilk sultandır. Sultan Abdülaziz’in 4 piyano eseri ve 4 şarkısı mevcuttur.
Fatih Sultan Mehmet, Avni mahlası ile 70 şiir ve Kanuni Sultan Süleyman, Muhibbi mahlası ile 4000’in üzerinde şiir yazmış ve bu şiirlerden bazıları da bestelenmiştir.
Türk Şehitliklerimizin bulunduğu ülkeler, Sultan Abdülaziz’in Avrupa seyahatinde ziyaret ettiği ülkeler ve Türk Devletleri Teşkilatı’na dahil ülkelerde şehitlerimizi anma konseri verip, Fatih Sultan Mehmet, Kanuni Sultan Süleyman ve Sultan Abdülaziz’in de eserlerini seslendireceğiz.
PERTEVNİYAL VALİDE SULTAN MÜZİK EKİBİ MACARİSTAN ANMA KONSERİ – ÖRNEK PROGRAM
Galiçya Cephesi’ne (1916-1917) çoğunluğu Çanakkale Savaşı'nda yer alanlar olmak üzere 35.000 kadar askerimiz gönderilmiştir. Galiçya Cephesi´nde 12.000'e yakın vatan evladı şehadet şerbetini içmiştir.
1.Dünya Savaşı’nda Osmanlı toprakları dışında en çok şehit verdiğimiz cephe Galiçya Cephesi olup Çekya, Macaristan, Polonya, Slovakya, Avusturya ve Ukrayna'da şehitliklerimiz vardır.
Kanuni Sultan Süleyman Osmanlı Devleti'nde en çok sefer-i hümayunu olan padişahtır. 46 yıllık saltanatı boyunca 13 büyük sefer ile Osmanlı Devleti'nin sınırlarını oldukça genişleten bu şanlı Osmanlı padişahının son seferi Macaristan Zigetvar Seferi’dir.
Kanuni Sultan Süleyman Zigetvar'da sağlık nedenlerinden dolayı 7 Eylül 1556’da hayatını kaybetmiş ve iç organları çıkartılarak otağının bulunduğu yere türbe inşa edilerek gömülmüştür.
Galiçya Cephesi şehitlerimiz, 1. Dünya Savaşı’nda hayatını kaybeden Macar askerler, Fatih Sultan Mehmet, Kanuni Sultan Süleyman ve Sultan Abdülaziz hatırasına anma konserimizin repertuvarı şu şekildedir;
1. BÖLÜM: GALİÇYA ŞEHİTLERİMİZ ve 1.DÜNYA SAVAŞI’NDA HAYATINI KAYBEDEN MACAR ASKERLER HATIRASINA 4 ESERİN SESLENDİRİLMESİ
1. Çanakkale Türküsü
2. Heal the world
3. Hoş Gelişler Ola Mustafa Kemal Paşa
4. Tavaszi Szel
2. BÖLÜM: FATİH SULTAN MEHMET, KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN (ŞARKI) ve SULTAN ABDÜLAZİZ ‘İN (ENSTRÜMENTAL) ESERLERİ
1. Fatih Sultan Mehmet "Elden gider"
2. Kanuni Sultan Süleyman “Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi”
3. Kanuni Sultan Süleyman “Aşk mıdır sînem içre gelip de câ eyleyen”
4. Sultan Abdülaziz “Hicaz Sirto”
NOT: Macaristan örneğinde olduğu gibi konser sunulan ülkenin dilinde bir şarkı seslendirilecektir.
26 Ağustos 2022