Vatanlarından çok uzakta şehit olan on binlerce Türk askeri için 34 ülkede 80'in üzerinde Türk Şehitliği yapılmıştır. Yurt dışındaki liselerle imzalanacak eğitim, tarih, dil ve kültür içerikli kardeş okul anlaşmalarının maddelerinden biri de şehitlerimiz hatırasına anma programları sunmak olacaktır.
Ayrıca proje, dünya barışına katkı sunmayı, yurtdışındaki Osmanlı eserlerini ziyaret etmeyi, Pertevniyal Lisemizin ve Türkiyemizin tanıtımına en güzel bir şekilde destek verip milletler arasında "Dostluk ve Gönül Köprüsü" kurmayı da kapsamaktadır.
Osmanlı Devleti’nin en güçlü hükümdarlarından Fatih Sultan Mehmed, Avni mahlasıyla 70 şiir ve Kanuni Sultan Süleyman’da Muhibbi mahlasıyla 4000’in üzerinde şiir yazmıştır. Bu şiirlerden bazıları da şarkı sözü olarak bestelenmiştir. Pertevniyal Lisemizin kurucusu Pertevniyal Valide Sultan’ın oğlu Sultan Abdülaziz’in de besteleri mevcuttur. Proje kapsamında Fatih Sultan Mehmed, Kanuni Sultan Süleyman ve Sultan Abdülaziz’in de eserleri yurt dışında icra edilecektir.
MACARİSTAN, BOSNA-HERSEK, SIRBİSTAN, ROMANYA, AZERBAYCAN ve DİĞER ÜLKELERDE ETKİNLİKLER
Türk Şehitliklerimizin bulunduğu çeşitli ülkelerde Türkiye Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. Yılında şehitlerimiz hatırasına anma programları gerçekleştireceğiz, Türk Şehitliklerimizi ziyaret edeceğiz ve Osmanlı Devleti hükümdarlarının bestelerini sunacağız. İlgili ülkelerde sunacağımız anma programlarımızın repertuarı aşağıdadır. Azerbaycan’da ise repertuarımıza iki eser (Anadır arzulara her zaman Karabağ ve Yaşa benim halkım) daha eklenecektir. Bahsi geçen eserleri seslendirip özel video klipler hazırladık. Başlıktaki 5 ülkeyi ilk etapta seçmemizin nedenleri şu şekildedir;
MACARİSTAN: 1.Dünya Savaşı’nda Galiçya Cephesi’nde şehit olan 480 askerimizin ebedi istirahatgahı Budapeşte Türk Şehitliği’nde yer almaktadır. Osmanlı Devleti’nin en uzun süre tahtta kalan padişahı olan Kanuni Sultan Süleyman, 46 yıllık hükümdarlığının büyük kısmında çoğu batıya olmak üzere 13 büyük sefer düzenlemiş ve 7 Eylül 1566 tarihinde Zigetvar Kuşatması sırasında Macaristan’da vefat etmiştir.
BOSNA-HERSEK ve SIRBİSTAN: Bosna-Hersek ve Sancak Bölgesi’nden (Günümüzde Sırbistan ve Karadağ sınırları içerisinde) gelip Çanakkale Cephesi’nde mücadele eden 15 binin üzerindeki Boşnak gönüllüden ülkelerine dönebilenlerin sayısı çok az olup, birçoğunun ebedi istirahatgahları Gelibolu’dadır. Fatih Sultan Mehmed, Bosna-Hersek’i fetheden hükümdar olup Bosna Fatihi ünvanı ile de anılmaktadır. Fatih Sultan Mehmet’in batıda en son ulaştığı yer olan Sanski Most şehri yakınlarındaki Kamengrad Kalesi’ni 1466 yılında fethi sırasında şehit olan askerlerimiz hatırasına Kamengrad Türk Şehitliği yapılmıştır. Okulumuzun kurucusu Pertevniyal Valide Sultan, Boşnakların cami yapımı için yardım istemesi üzerine günümüzde Sırbistan sınırları içerisinde bulunan Novi Pazar’a bağlı Senice şehrinde 1870 yılında bir cami inşa ettirmiştir.
ROMANYA: 1.Dünya Savaşı’nda Romanya’da şehit olan 935 askerimizin ebedi istirahatgahı Bükreş Türk Şehitliği’nde yer almaktadır. Okulumuzun kurucusu Pertevniyal Valide Sultan’ın da Romanya kökenli olduğuna dair bilgiler mevcuttur.
AZERBAYCAN: 28 Mayıs 1918'de bağımsızlığını ilan eden Azerbaycan, İngiliz güçleri ile Ermeni ve Bolşevik çetelerin işgaline karşı Osmanlı Devleti’nden yardım istedi. Bu talep üzerine Nuri Paşa komutasında Kafkas İslam Ordusu ismi verilen bir ordu kurularak Azerbaycan'ın yardımına gönderildi.
Kafkas İslam Ordusu, Azerbaycan’ın birçok şehrini düşmandan temizledikten sonra, 15 Eylül 1918'de 30 saat süren şiddetli çatışmalardan sonra Bakü'yü kurtardı. Kafkas İslam Ordusu’nun 1130 askeri Azerbaycan’da şehit oldu. Azerbaycan'da Kafkas İslam Ordusu askerlerinin defnedildiği 14 Türk şehitliği bulunmaktadır. Türkiye’nin yurtdışında en çok şehitliğinin bulunduğu ülke de Azerbaycan’dır.
Çanakkale Cephesi’nde 3 binden fazla Azeri gönüllü yer almış olup ülkelerine dönebilenlerin sayısı çok azdır. Kurtuluş Savaşı döneminde de birçok Azeri gönüllü vatanımızın bağımsızlığı için verilen mücadeleye katılmış ve şehadet şerbetini içmiştir.
Azerbaycan ordusu, 27 Eylül 2020'de Ermenistan'ın saldırılarına yönelik karşı saldırı başlattı. 44 gün süren mücadelede 300'den fazla yerleşim yeri işgalden kurtarıldı. Karabağ'ı anavatana katmak için 3 bine yakın şehit verildi. Üçlü bildirinin imzalandığı 10 Kasım tarihi "Zafer Günü" ilan edilse de bu tarih, Türkiye Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün vefat günü olduğu için Şuşa'nın işgalden kurtarıldığı 8 Kasım ile değiştirildi.
1. KISIM - ŞEHİTLERİMİZ HATIRASINA ESERLER
- Hoş Gelişler Ola Mustafa Kemal Paşa
- Çanakkale Türküsü
- Heal the world (Dünya’ya barış mesajı vermek için Michael Jackson’ın eseri söylenecek)
2. KISIM – OSMANLI DEVLETİ HÜKÜMDARLARININ ESERLERİ
- Fatih Sultan Mehmed: Elden gider
- Kanuni Sultan Süleyman: Bir nefes sıhhat gibi
- Kanuni Sultan Süleyman: Aşk mıdır sinem içre gelip de câ eyleyen?
- Sultan Abdülaziz: Hicaz Sirto
24 Ocak 2023